Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

07 december 2021, Nyheter

En svensk jul livesänds från Studio Acusticum till miljonpublik

Studio Acusticum livesänder En svensk jul

En svensk jul livesänds från Studio Acusticum till miljonpublik

I år kommer svensk julmusik med norrbottnisk prägel från Studio Acusticum att spridas till miljontals förväntansfulla lyssnare världen runt. Bakom konserten En svensk Jul står Erik Westbergs Vokalensemble och instrumentalister. Julkonserten är en av EBU:s (European Broadcasting Union) största publika radioevenemang i år.

Erik Westberg beskriver En svensk jul som en konsert där publiken ska få njuta av den ljuvligt vackra svenska julmusiken utan avbrott från Studio Acusticums stora sal med den välkända akustiken som lyfter inte minst det vokala fint. Med sig på scenen har vokalensemblen en av Sveriges främsta folkmusiker, nyckelharpisten Torbjörn Näsbom, David Wahlén, välkänd ackordeonist och organisten Aaron Sunstein, lektor vid Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

– Vi kommer att bjuda på klassiker som Otto Olssons Guds son är född, lite norrbottniska prägel med Jan Sandström/Michael Prætorius filmiska Det är en ros utsprungen, Agneta Skölds There is no rose och även nyskriven musik, säger Erik Westberg.

I år kommer den minsta publiken att finnas på plats i Stora salen på Studio Acusticum, majoriteten av publiken finns nämligen utspridda i världen och kommer att ta del av konserten via radio. Till dags dato är det 16 länder som sänder konserten och fler kan tillkomma. Emil Karsendal studerar komposition på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet vars stycke Snön kommer att uruppföras under kvällen.

– Snön är inspirerad av en diktsamling som heter ”Poesi från Sorsele” skriven av amatörpoeter och jag fastnade för det lokala perspektivet men också för dikten Snön som handlade just om längtan efter snön och glädjen som infinner sig när den kommer. Jag skulle väl kunna säga att det är en objektiv betraktning av fenomenet snö och känslor som det skapar, säger Emil Karsendal.

Om att hans musik kommer att få möta en miljonpublik säger han:

– Det känns roligt, det är en otrolig möjlighet som jag har fått att visa upp min musik för en så stor publik. Att visa upp sin musik är att blotta sig själv och sina innersta tankar och känslor och det är alltid lite spännande.

– Tack vare finansiering från Sparbanken Nord har vi ökat möjligheten att kunna inkludera nya körverk på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet, vilket känns oerhört roligt, avslutar Erik Westberg.

Julkonserten En svensk jul framförs söndag den 19 december klockan 18 i Stora salen, Studio Acusticum.

Mer information:

Erik Westbergs Vokalensemble har prisats för sitt vokala välljud och sina många uruppföranden. Genom ett nära samarbete med Sveriges Radio och EBU (European Broadcasting Union) har ensemblen nått till radiolyssnare världen runt.

Torbjörn Näsbom kom som violinist till Norrlandsoperan i Umeå på 80-talet. Sedan dess har han varvat konstmusik med folkmusik. Ena dagen ett uruppförande med symfoniorkestern och nästa dag Europaturné med sångerskan Anne Sofie von Otter och basfantomen Sébastien Dubé. Han har implementerat vårt nationalinstrument i flera konstmusikaliska sammanhang och hans videor med virtuos folkmusik på nyckelharpa har setts i hela världen.

David Wahlén, utbildad ackordeonist och dirigent vid Musikhögskolan i Piteå och Sibeliusakademien i Helsingfors, utsågs till årets dragspelare år 2012 av Sveriges Dragspelares Riksförbund och har genom åren mottagit samtliga större stipendier för framstående dragspelare i Sverige. Han är flitigt engagerad som solist vid landets dragspelsfestivaler och har gjort karriär som musiker och kapellmästare i kontemporära kammaroperauppsättningar på bland annat Uppsala Stadsteater och Norrbottensteatern.

Aaron Sunstein är universitetslektor i musikteori och kyrkomusik vid Musikhögskolan i Piteå. Han erhöll doktorsexamina i musikteori och orgelspel (2020) från Indiana University Jacobs School of Music, USA. Han har tidigare jobbat som kyrkomusiker i Sverige och USA. Som organist har han konserterat i Sverige och USA med romantiska och nutida kompositioner.

Länder som sänder konserten:

Direkt den 19 december:

BBC, Lettland, Norge, Hessischer Rundfunk (Frankfurt), Mitteldeutscher Rundfunk (Leipzig), RNE Spanien, Danmarks Radio, Saarländischer Rundfunk (Saarbrücken), Bulgarien, Island, Estland, Grekland, Litauen och Sverige.

26 december:

Deutschlandradio Kultur (Berlin)

Inget datum angivet ännu:

Rumänien, Kanada, Österrike, Finland

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-08-17

Två spännande utbildningar till företag i höst

I samarbete med Berghs School of Commucation erbjuder vi två spännande utbildningar till företag i höst, Facilitering och AI i kreativa processer.

2023-09-20

Goda insikter nr 1

Nu startar vi upp en serie av nyhetsbrev där vi kommer att dela med oss mindre av nyheter men mer av vår vardag och de insikter och reflektioner vi får i vårt arbete och i mötet med andra. Häng med! Prenumerera på brevet via vår sida på L…

2023-09-18

ForskarFredag i Piteå 2023

Nu är det snart dags för årets upplaga av ForskarFredag – veckan som vill få dig att upptäcka hur spännande forskning är.

Visa allt aktuellt