Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 mars 2022, Nyheter

Inkubatorn där kvinnorna dominerar

I samband med den Internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma att endast en tredjedel av nya företag startas av kvinnor och enligt statistik från SCB stod kvinnor för cirka 28 procent av det totala företagandet i Sverige 2020.

Hos inkubatorn Go Business som drivs av Piteå Science Park är statistiken nästintill det omvända och kvinnorna dominerar. Nyligen presenterades företagen som antagits till vårens inkubatorprogram och 14 av 17 företag drivs av kvinnor.

Inkubatorn där kvinnorna dominerar

I samband med den Internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma att endast en tredjedel av nya företag startas av kvinnor och enligt statistik från SCB stod kvinnor för cirka 28 procent av det totala företagandet i Sverige 2020. Hos inkubatorn Go Business som drivs av Piteå Science Park är statistiken nästintill det omvända och kvinnorna dominerar. Nyligen presenterades företagen som antagits till vårens inkubatorprogram och 14 av 17 företag drivs av kvinnor.

 – Vi har funnits sedan 2008 och successivt har antalet kvinnor som söker sig till oss ökat vilket har skapat en dominoeffekt. Det senaste decenniet har kvinnorna dominerat, säger Camilla Neideman, programansvarig Go Business.

Camilla Neideman tror inte att det är en slump att kvinnorna söker sig till Go Business. Hon menar att tidigare alumner har blivit viktiga ambassadörer och att de rekommenderar Go Business i sina nätverk har gjort att fler fått upp ögonen för både inkubatorn.

– Vi startade som en renodlad inkubator för kulturella och kreativa företag. Många som sökte sig till oss valde att driva eget för att kunna leva på sin passion. De flesta hade svårt att se sig som entreprenörer inledningsvis. Vi insåg då behovet av att bredda bilden av entreprenören och har jobbat mycket med det i vår egen kommunikation genom åren.

Idag har Go Business breddat intaget till inkubatorn och omfattar nu även tjänstesektorn och besöksnäring.

– Det är en stor bredd på de företagsidéer som söker sig till oss men en sak som många av företagen har gemensamt är att de skapar ett stort värde för platsen där de verkar och att de har affärsidéer som syftar till att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Det är en spännande utveckling som sker just nu i norra Sverige och ett helt nytt Norrland är på väg att växa fram med ett rekordstort rekryteringsbehov tack vare de stora industrisatsningarna som sker.

– Jämställdhet är en nyckelfråga för att lyckas uppfylla det rekryteringsbehov som vi just nu ser i vår del av landet. En annan framgångsfaktor är att vi kan erbjuda platser där hela familjen trivs och kan förverkliga sig själva. Go Business har en viktig roll att fylla inte minst i att bidra till ett mer jämställt stödsystem, men också i att stötta företag som bidrar till platsens attraktion.

Mer information om Go Business

Go Business inkubatorprogram startade 2008 och har sedan starten stöttat drygt 400 entreprenörer och av dessa är det 4 av 5 som fortfarande driver eget och företagen tredubblar sin omsättning på tre år. Något som Go Business är riktigt stolta över är att majoriteten av deltagarna är så nöjda med programmet att de skulle rekommendera andra att delta (Net Promotor Score på 78).

Projektet Go Future ägs och drivs av Piteå Science Park och finansieras av: Piteå Science Park, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Sparbanken Nord, Luleå kommun, Piteå kommun, Skellefteå kommun, Boden Business Park, Haparanda kommun, Övertorneå kommun, Jokkmokks kommun, Lycksele kommun, Vilhelmina kommun, Kalix kommun och Längmanska företagarfonden. Projektet pågår 2022-01-01–2022-12-31.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2022-02-23

Lista: Här är de 17 företagen som antagits till Go Business

Nu är det klart vilka företag som antagits till Go Business inkubatorprogram våren 2022. Det är 17 företag med kreativa och nytänkande affärsidéer från Norrbotten och Västerbotten som valts ut.

2021-10-26

Ny undersökning visar: Företagen som deltar i Go Business mer än tredubblar sin omsättning på 3 år

Ny undersökning visar: Företagen som deltar i Go Business mer än tredubblar sin omsättning på 3 år.

2024-03-22

Cleantech Meetup 7 maj 2024

Välkommen till en eftermiddag där vi lyssnar till intressanta diskussioner kring temat: Hållbara affärer för tillväxt i norra Sverige – små och stora företag tillsammans.

Visa allt aktuellt