Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

02 november 2022, Nyheter

Nu är vår affärscoach Camilla Neideman ICF Diplomerad Coach

Camilla Neideman jobbar som affärscoach för vår inkubator Go Business och har nyligen utbildat sig till Diplomerad Coach enligt ICF. Här berättar hon om utbildningen, kraften i coaching och hur hon använder sina nya kunskaper.

Nu är vår affärscoach Camilla Neideman ICF Diplomerad Coach

Camilla Neideman jobbar som affärscoach för vår inkubator Go Business och har nyligen utbildat sig till Diplomerad Coach enligt ICF. Här berättar hon om utbildningen, kraften i coaching och hur hon använder sina nya kunskaper.

Till att börja med, vad är coaching?

Coaching är ett tydligt och strukturerat sätt att genom mer eller mindre utmanande frågor, hjälpa en person/team att utvecklas. Att hjälpa klienten att själv hitta det som är viktigt för hen och att sätta upp mål för att sedan nå dessa. Det handlar mycket om att lyfta och utveckla det starka, friska och positiva. Coaching är att bland annat utöva aktivt lyssnande, icke-dömande och nyfikenhet för att skapa tillit hos klienten för att i sin tur hitta sina egna vägar att ta sig över hinder. En bra coach säger aldrig vad klienten ska göra, utan låter alltid klienten landa i insikt själv. Då sker mest utveckling och motivationen blir mycket högre.

Hur jobbar ni med coaching på Go Business?

Stora delar av vår arbetstid på Go Business handlar om att dagligen ha coachsamtal med våra program-deltagare. Eftersom vi har deltagare från så olika områden är det entreprenörerna själva är expert i sitt område. Vi ställer bara frågor för att de ska kunna röra sig närmare sina mål. Det viktigaste för de flesta är nog att få det där utrymmet att säga saker högt för att sedan sammanfatta sig själv, vilket ofta leder till insikter om nästa steg. Att tänka högt kan vara väldigt kraftfullt, särskilt om du får följdfrågor kring det du tänker.

Vad tar du med dig från utbildningen?

Framför allt så tar jag med mig otroliga upplevelser från kraften av coachande samtal, med ett gäng fina människor från hela landet som jag har fått se utvecklas och fått utvecklas med under kursens gång.
Det var otroligt bra upplagt med övningsklienter och att vi fick coacha varandra i triader, dvs tre personer i varje rum, varav en lyssnar och feedbackar på coachingen. Så jag känner en stor tacksamhet av alla dessa lärdomar och att ha fått uppleva bra coaching personligen. Såklart tar jag tar med mig massor med kraftfulla verktyg inom coaching, nyttig kunskap om motivation, hjärnan och hur vi människor fungerar, som jag nu kan använda mig av dagligen i mitt arbete.

Vad kommer du att ha för användning av utbildningen i ditt dagliga arbete?

Jag har redan dagligen använt mig av många verktyg från utbildningen och även de insikter kring vad en själv behöver utmanas i och jobba på som coach. Även om jag coachat i över 5 år så gav utbildningen ett mycket större djup i vad det är vi faktiskt gör när vi ställer frågor. Även om jag tidigare gått coachutbildningar så var det en bra tid att fortbilda mig efter 5 år som coach, då det gjorde det lätt att direkt att applicera kunskapen i mitt dagliga arbete.

På Go Business så jobbar ni inte med affärsrådgivning utan med affärscoaching, vad är fördelarna med det?

Fördelarna med coaching är att det helt och hållet är entreprenörerna själva som styr sin väg. Ofta har vi ju entreprenörer som valt att vara egna just för att de vill styra sina egna liv och göra det som de är bäst på, då skulle rådgivning bara bli ytterligare en yttre faktor som säger till dem vad de ska göra. Att klienten själv kommer fram till vad som är viktigast för hen och vad som faktiskt behöver göras är mycket mer motiverande än om vi sa till klienterna vad de ska göra. Att vara rådgivande i detta skede är ett orimligt högt ansvar, medan att coacha leder till att de hittar den väg som passar dem själv bäst. Däremot så tar vi in experter inom olika områden på Go Business som är rådgivande i programmen, vilket också är superviktigt.

Visste du att…

På Piteå Science Park så tror vi starkt på det livslånga lärandet och när du jobbar hos oss har du möjlighet att gå kurser, utbildningar och certifiera dig till exempelvis coach eller innovationsledare under arbetstid.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt