Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

20 september 2021, Nyheter

Lär känna Piteå Science Parks medarbetare – Jacob Gabrielsson

Säg hej till Jacob Gabrielsson! 👋

Möt människorna som jobbar på Piteå Science Park. Nu är det dags att lära känna innovationsledaren Jacob Gabrielsson lite bättre.

Hur har starten på din vecka varit?

Bra! Mycket puls och mycket panikpåfyllning av kaffe mellan mötena. Även letat mig successivt tillbaka till kontoret efter hemmajobb sedan november otroligt peppigt att kunna träffa folk analogt!

Berätta vad gör du på Piteå Science Park?

Jag sitter dels i projektet Innovation Game 2.0 som genom spelklustret Arctic Game Lab driver frågor för att stärka spelindustrin i Norrbotten och Västerbotten. Eftersom klustret verkar i flera städer så är det viktigt med en lokal förankring och det är där jag kommer in – som en lokal projektledare här i Piteå. Detta innebär att jag sitter en del med planering av aktiviteter men även att prata med företag och intressenter av spelbranschen för att dels ge dem en knuff in i branschen men även att ge spelutvecklare här uppe så bra förutsättningar som möjligt för att kunna stanna kvar. Det kan vara allt från att en student behöver hjälp att hitta en praktikplats till att samarbeta med företag som vill in i branschen.

Sedan sitter jag även med i Creative North som är klusternätverket för de kreativa byråerna. Eftersom både spelstudios och kreativa byråer har mycket gemensamt så känns det naturligt att koppla samman dessa projekt för att göra coola saker tillsammans, så jag sitter en del med det.

Hur ser spelindustrin ut i norra Sverige?

Senaste åren har spelindustrin mognat till sig otroligt mycket, inte minst i norr.

När Arctic Game Lab grundades för ungefär sex år sedan fanns det en hanfull antal spelstudios i Norrbotten och Västerbotten, nu ligger den siffran på drygt 75, med totalt 500 anställda och 600 studenter spritt över städerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden. I och med detta så finns det ett gott underlag för en fortsatt tillväxt och vi märker ständigt hur vi får fler och fler ögon på oss. Det är verkligen här uppe det händer och många av de bolaget som vi har här uppe är i en konstant skallgång efter kompetens.

Vilken typ av spelföretag finns i Piteå?

Piteås styrka har länge varit den musikaliska delen inom spel i och med både Luleå Tekniska Universitet och Framnäs satsningar på musik och ljud till spel. Så väldigt naturligt består Piteås spelindustri till stor del av musiker och ljudtekniker. Sedan har vi även Aurora Punks med säte i Piteå som är ett kollektiv av indie-studior som samarbetar med sina spel från idé till release.

Jämför man Piteå med vissa andra städer inom Arctic Game Lab såsom exempelvis Skellefteå eller Boden så är vi i ett tidigare skede. Men det finns en nyfikenhet här där man mer och mer börjar märka av att spelbranschen sätter sitt avtryck i mer traditionella branscher. Om man exempelvis kollar på Lundqvist Trävaru så finns det ett innovativt tänk där man genom ett verktyg inspirerat av ett spel kan göra det lättare för kunder att både visualisera sitt husbygge och även driva igenom smidigare affärer.  Det är fint att se traditionella branscher utmana sitt arbetssätt och inspireras till en modernare affärsmodell.

Vad är det bästa med att jobba på Piteå Science Park?

Kombinationen av våra verksamhetsområden och effekten som de ger. Innovationsarenan, där jag sitter, blir en möjliggörare för att stärka näringslivet genom våra projekt. Inkubatorn GoBusiness stöttar alla drivna entreprenörer och Studio Acusticum förser med fantastiska kulturupplevelser. Såklart en förkortad beskrivning men tillsammans händer det mycket magi!

Sen är kollegorna rätt schyssta också!

Vad ser du mest fram emot jobbmässig just nu?

Att återigen kunna bjud hit och visa upp det norrländska-spelundret för personer som ännu inte hittat hit!

Okej, en sista fråga bjuder du på ett speltips?

Omöjligt att bara ge ett tips så här kommer ett gäng:

Journey – typ världens vackraste spel, din karaktär ska ta sig från punkt A till B genom fina miljöbyten och fantastisk musik.

Pandemic – Tidsenligt brädspel (som även finns digitalt). Det är pandemi och genom samarbete ska du rädda världen!

Dungeons & Dragons – Analogt rollspel där du med hjälp av en spel-handbok skapar en unik karaktär som ger sig ut på diverse äventyr. Äventyret i sig leds av en spelledare som fungerar som berättare och någon slags domare.

Mad Skills Motocross – Mobilspel utvecklat av Umeåbolaget Turborilla. Hopp upp på motocrossen och tävla om snabbaste tiden!

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-05-29

Lunchföreläsning: Hållbara drivmedel i norr och kopplingen till det framtida energisystemet i Norrbotten

Energisystemets omställning för att möta den gröna industrialiseringens behov är en brinnande fråga. Tillgången till energi påverkar förutsättningarna för befintliga och kommande etableringar och det påverkar hela energiområdet – pr…

2024-05-29

Lunchföreläsning: Hur ser de kulturella och kreativa branschers fortsatta utveckling ut i Norrbotten?

Lunchföreläsning där vi presenterar resultaten från förstudien North Creative Nodes. Vi har undersökt hur de kulturella och kreativa branschers fortsatta utveckling ser ut i Norrbotten.

2024-05-29

Lunchföreläsning: Storskaligt växthus försörjt av spillvärme, är det möjligt i Piteå?

Välkommen till en lunchföreläsning! Vår innovationsledare Patrik Isaksson presenterar resultaten från en förstudie där han undersökt möjligheterna till ett storskaligt växthus försörjt av spillvärme.

Visa allt aktuellt