Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

05 oktober 2022, Nyheter

Podcomp börjar leverera skidstavar till Kang

Podcomp levererar snart den första omgången av skidstavar tillverkade i huvudsakligen biobaserat material till Kang. Skidstavarna kommer ut på marknaden i december.

Podcomp börjar leverera skidstavar till Kang

Podcomp levererar snart den första omgången av skidstavar tillverkade i huvudsakligen biobaserat material till Kang. Skidstavarna kommer ut på marknaden i december.

– Skidstavarna är en bra och viktig produkt för oss som gett oss nya kunskaper om förnyelsebara material, säger Peter Lundmark, vd Podcomp.

För snart ett år sedan fick Podcomp, via sitt deltagande i kompositklustret SWE-CIC, kontakt med de svenska skidstavstillverkarna Kang.

– Kang var intresserade av att flytta hem sin produktion till Sverige och sökte efter ett företag som fokuserar lika mycket på hållbarhet som dem själva gör. De ville också att den nya leverantören skulle ta fram en skidstav i teleskopmodell, som är av biokomposit med armering av linfiber. Vi blev då ihopkopplade via Ulf Westerberg på Piteå Science Park, som är klusterledare för SWE-CIC.

Efter snart ett år av testande är nu den nya biobaserade skidstaven i linkomposit godkänd och under tillverkning. Skidstavarna är utvecklade i samarbete med RISE i Öjebyn, högskolan i Borås samt Kang och arbetet finansierades av Bioinnovation.

– Vi har lyckats få till önskad prestanda utan att använda kolfiber, men tack vare att den nya staven är helt i linkomposit har den betydligt mindre klimatpåverkan. Vi ser redan nu innan lansering att det finns ett stort intresse för att tillverka produkter i linkompositer och har fått en hel del fler förfrågningar på produkter inom fritidssektorn.

Podcomp är ett av Piteås starka tillväxtföretag och har idag 67 anställda. Större delen av deras verksamhet är att tillverka prefabricerade badrum till trähus. Företaget deltar också i nationella och internationella forskningsprojekt med fokus på förnyelsebara material och automation för att bibehålla sin unika produkt- och processkompetens. Företaget är medlemmar i kompositklustret SWE-CIC som omfattar sex företag och forskningsinstitutet RISE samt Luleå tekniska universitet. Inom klustret samarbetar företagen inom viktiga framtidsfrågor och för att bygga marknad.

– Att vara med i SWE-CIC har rent konkret gett oss två nya affärer. För oss är också nätverket viktigt. Vi har tack vare SWE-CIC fått bättre relation med våra branschkollegor och nu samarbetar vi ibland med till exempel inköp och hyr personal av varandra.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-22

Cleantech Meetup 7 maj 2024

Välkommen till en eftermiddag där vi lyssnar till intressanta diskussioner kring temat: Hållbara affärer för tillväxt i norra Sverige – små och stora företag tillsammans.

2024-05-03

Goda insikter nr 7

Regeringen har nyligen presenterat en strategi för den nya basindustrin – kreativa och kulturella branscher. Det är helt rätt i tiden med satsningar på kultur som en del av samhällsutvecklingen. Nyhetsbrev nr 7 är ute.

2024-04-17

Vi söker en grafisk formgivare/digital producent

Vill du bidra till att göra Piteå och norra Sverige starkare och intressantare? Är du duktig på grafisk design och kommunikation? Nu söker vi dig som vill förstärka vårt team som grafisk formgivare och digital producent.

Visa allt aktuellt