Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

03 februari 2022, Nyheter

SWE-CIC inbjudna att synas på scenen under Green Champions

I samband med den prestigefyllda motorsporttävlingen Race of Champions på Pite Havsbad, kommer ett seminarium att hållas – Green Champions. Där lyfts de världsledande satsningarna som just nu genomförs i norra Sverige, för att skynda på världens gröna omställning.

Swedish Composite Innovation Cluster/SWE-CIC är en av aktörerna som kommer att lyftas på scenen, tillsammans med bland annat Northvolt, H2GreenSteel och Wibax.

Piteås Science Parks innovationsledare Ulf Westerberg och Linnea Assmundson kommer att vara på plats på Pite Havsbad under Green Champions.

SWE-CIC inbjudna att synas på scenen under Green Champions

I samband med den prestigefyllda motorsporttävlingen Race of Champions på Piteå Havsbad, kommer ett seminarium att hållas – Green Champions. Där lyfts de världsledande satsningarna som just nu genomförs i norra Sverige, för att skynda på världens gröna omställning. Swedish Composite Innovation Cluster/SWE-CIC är en av aktörerna som kommer att lyftas på scenen, tillsammans med bland annat Northvolt, H2GreenSteel och Wibax.

– Det känns som ett riktigt bra tillfälle för oss att få stärka SWE-CICs roll i den gröna omställningen. Med Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning på plats i Piteå, är vi en viktig komponent i industrins omställning. Vi kan stärka och komplettera övriga hållbarhetsdrivna industrisatsningar i norra Sverige, såväl inom batteritillverkning som hållbart stål, men även regionens rymd- och testverksamhet, säger Ulf Westerberg, innovationsledare på Piteå Science Park och koordinator för SWE-CIC.

Seminariet fokuserar på framtidens mobilitet och hållbarhet och lyfter företag och ledare som har vägen utstakad mot ett mer hållbart och smartare samhälle. Anders Holmkvist som är senior projektledare på forskningsinstitutet RISE, en av SWE-CICs medlemmar, kommer att delta digitalt och berätta om den unika kompetens och utrustning som finns i Piteå och norra Sverige kopplat till fiberkompositer och visa några spännande användningsområden. Ulf Westerberg och Linnea Assmundson kommer att representera SWE-CIC på plats under söndagens event.

– Det ska bli intressant att träffa de andra företrädarna från de industriella satsningarna som pågar i norra Sverige. Jag ser fram emot många givande samtal om hur vi tillsammans kan tackla framtidens utmaningar, säger Ulf Westerberg.

Green Champions kommer att sändas digitalt på söndag den 6 februari klockan 9.00-11.30 på Facebook via Picknick media.

 

Faktaruta Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning

Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning finns nu i Piteå hos RISE i Öjebyn. Testbädden ger möjlighet att utveckla och verifiera tillverkningen i en industriell och automatiserad miljö. Den är värdefull för materialomställningen i stort och inte minst för fordonsindustrin där en ökad användning av fiberkompositer kan bidra till lättare och energieffektivare bilar med minskat klimatavtryck. Testbädden innefattar hela kedjan, från nya hållbara råmaterial till design, konstruktion, tillverkningsprocesser och kvalitetskontroll. Testbädden ger dessutom värdefull input och data till den simuleringsdrivna designprocessen, vilket är nyckeln till att implementera hållbara kompositer i industrin.

Faktaruta kompositklustret Swedish Composite Innovation Cluster

Under närmare 50 år har det byggts upp ett kluster av kompositföretag i Öjebyn utanför Piteå, och sedan närmare 30 år har forskningsinstitutet RISE varit verksamma där. Den samlade kompetensen och de resurser som finns på området, är på många sätt unikt i Sverige. För att bevara och utveckla kunskapen och resurserna som byggts upp under så lång tid, bildades 2017 Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC). SWE-CIC består idag av åtta verksamma partners, inklusive RISE.

Faktaruta fiberkompositer

Fiberkompositer, det vill säga plaster förstärkta med tunna fibrer, används i produkter som kräver hög styvhet och styrka i kombination med låg vikt. Materialets fördelar gör att de används i bland annat i flygplan, fordon, båtar, vindkraftverk, sportutrustning, skyddsutrustning och sandwichkonstruktioner. Lättviktskonstruktion med kompositer kan minska vikten och därmed bränsleförbrukningen hos fordon med förbränningsmotor och öka räckvidden hos eldrivna fordon. Andra fördelar är en ökad designfrihet och mer underhållsfria produkter med minskad risk för korrosion. Framtida kompositmaterial kommer i högre grad att vara biobaserade och designas för flera funktioner samtidigt, till exempel energilagring, inbyggda sensorer och formändring vid behov.

Fotograf: Jens Ökvist/ Kråkkullen Produktion

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt