Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

07 oktober 2021, Nyheter

Första intervjun med Piteå Science Parks nya vd

Henrik Bucht är ny vd på Piteå Science Park sedan i september. I den här intervjun får ni veta mer om hans bakgrund, erfarenheter och vad han ser för potential med Piteå Science Park. 

Piteå Science Parks nya vd Henrik Bucht

Intervju med Piteå Science Parks nya vd

Henrik Bucht är ny vd på Piteå Science Park sedan i september. I den här intervjun får ni veta mer om hans bakgrund, erfarenheter och vad han ser för potential med Piteå Science Park.

Berätta om din bakgrund.

Jag kommer från Mullsjö som ligger i Västergötland. Jag är utbildad jägmästare och har alltid haft ett stort humanistiskt intresse och då framför allt intresserat mig för språk och mötet mellan människor. Jag flyttade till Piteå för 16 år sedan och har jobbat på Norra Skog med olika roller, men som chef under de senaste 11 åren. Jag har två tonårsgrabbar, en fru, två hundar och 45 tackor.

Vilka är de viktigaste erfarenheterna som du tar med dig från din chefsroll på Norra Skog?

Att bygga ett starkt team, jobba tillsammans och ha en stor dos av glädje i jobbet, det skapar en bra grund att stå på. Att kommunicera intern och externt och att prata ”med” istället för ”om” kollegor. Kunskapen sitter hos kollegorna och att genom tillit och coachning utveckla individen och teamet till nya nivåer.

Varför tackade du ja till jobbet som vd för Piteå Science Park?

Jag tycker att det verkar vara en spännande och stimulerande arbetsplats, med kollegor med olika bakgrund och intresse och ett högt engagemang. Det känns otroligt inspirerande att få vara med och utveckla näringslivet i Piteå, både de kulturella och kreativa näringarna men även kopplingen till basindustri och forskning där Piteå har otrolig potential.

Vad är dina första intryck av bolaget?

Det är ett bra driv och engagemang och otroligt seriösa medarbetare som brinner för sina arbetsuppgifter.

Hur ser ditt ledarskap ut?

Jag försöker vara en närvarande chef där coachning och aktivt lyssnande är två viktiga verktyg. Jag tycker det är viktigt att höra andras åsikter innan jag och gruppen går till beslut.

Vad ser du mest fram emot med jobbet?

Oj, vad svår fråga. Jag ser fram emot att lära känna personalen bättre, att nätverka med våra samarbetspartners och att vidareutveckla företaget tillsammans med kollegorna, styrelsen och ägarna.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag är en föreningsmänniska och lägger mycket av min fritid på idrott, där jag är fotbollstränare för min yngsta sons lag. Förutom det går en hel del av min tid åt till egen träning eller jobb hemma på gården i Bertnäs.

Till sist, vilken potential ser du med bolaget?

Vi kan nå hur långt som helst och det finns väldigt mycket kvar att göra. Potentialen för Piteå Science Park och hela campusområdet är oändlig. Jag vill skapa en naturlig mötesplats för studenter, företag och allmänhet, digital eller fysisk. En mötesplats att nätverka i och att vidareutvecklas på och jag ser Piteå Science Park som möjliggöraren för detta.

Fotograf: Anders Westergren

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-11-30

Framgångsrika affärsprofiler coachar entreprenörer

Höstens Level Up-panel är spikad! Go Business inkubatorprogram har sedan några år tillbaka avrundats med en expertpanel som ger deltagarna i programmet en ny vinkel på deras affärsidéer. Nästan som Draknästet men med fokus på entreprenö…

2023-11-27

Samhällsutvecklingen i norr behöver passionerade entreprenörer / Digitala huben Go Business vinner pris i Europa för sin digitala omställning

De passionerade entreprenörerna som vill leva sin dröm och som gör skillnad på de platser och samhällen där de verkar deltar i Piteå Science Parks digitala hub Go Business. Med ett resultat så bra att Go Business vunnit priset för den bä…

2023-11-17

Saab och Hitachi Energy går in i Collab Composite

Hållbara material efterfrågas av stora aktörer internationellt och i Piteå finns världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. I april i år initierades därför ett samarbete, Collab Composites, mellan Piteå Science Park och…

Visa allt aktuellt