Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

17 december 2020, Nyheter

10 riktigt goda nyheter från året som gått

Bild på solvåg- en forskningsanläggning, solcellspark och mötesplats i Piteå.

När vi nu går mot nytt år, sammanfattar vi på Piteå Science Park år 2020 – och lyfter 10 nyheter från året som vi är extra stolta. Piteå Science Park arbetar för accelererad regional utveckling och svensk innovationskraft, genom att driva projekt och bygga kluster tillsammans med företag som vill växa tillsammans med andra företag och forskare. Vi erbjuder innovationsledning, affärsutveckling och nätverk inom våra profilområden: cleantech, kreativa näringar och högteknologiska material. Och när vi nu blickar tillbaka finns det mycket vi är stolta över. Här är 10 riktigt goda nyheter från år 2020:

  1. 5,6 miljoner till projektet Creative North – ett branschkluster som ska hjälpa kreativa bolag i Norrbotten och Västerbotten att framtidssäkra sina verksamheter. Under tre år kommer Creative North att stötta bolag inom den kreativa näringen att möta ökade digitaliseringskrav, utveckla sin kompetensförsörjning och arbeta mot högre lönsamhet, högre innovationstakt och att hitta nya affärsmodeller. Och resultaten låter sig inte vänta – samarbeten inom Creative North stärker den gemensamma konkurrenskraften. Formsmedjan har fått uppdraget att kommunicera Svenska Skidförbundets Strategi 2026, i nyformerad norrbottnisk samverkan med byrån Vinter och Sofie Pexer design. Ett av flera samarbeten som stärker den kreativa näringen i norr, menar Formsmedjans vd Palle Andersson.
  2. Gamingklustret Arctic Game Lab är norra Europas snabbaste växande spelkluster. Den strategiska plattformen för spelindustrin samlar bolag från Umeå i söder till Boden i norr, och har det senaste året ökat från 57 till 72 företag, och gått från 200 till 400 anställda. Mäktigt!
  3. Intersective innovations metodbok för öppen innovation är lanserad. Boken ger små och medelstora företag metoder och verktyg för att växa och utvecklas genom att samarbeta med andra branscher, öppna upp med sina utmaningar och få nya ögon på sin verksamhet. Så kallad öppen innovation. Här kan du ladda ner metodboken och lära dig mer! Vi har även publicerat en guide för inkluderande innovation som ger företag verktyg för att ta tillvara på fler perspektiv, idéer och lösningar och bli mer inkluderande när de utvecklar tjänster och produkter. Här kan du ta del av guiden.
  4. 14 miljoner till fortsatt satsning på solel och öppen innovation – och 3 miljoner till samverkansprojekt med bland andra Lundqvist Trävaru för att göra det enkelt att välja prefabricerade soltak. Projekten ger oss möjlighet att jobba mer fördjupat med innovation hos regionens små och medelstora företag – och att öka efterfrågan och investeringstakten på solel i norra Sverige.
  5. Go Business och Valljes verkstad för entreprenörer i Gällivare har inlett ett samarbete – för att kunna stötta ännu fler entreprenörer och skapa förutsättningar för samarbeten mellan entreprenörer, starkare nätverk och regional utveckling i Norrbotten. Go Business har även blivit medlem i creARTive – en intresseorganisation för inkubatorer inom konstnärliga och kreativa näringar, som driver viktiga frågor för branschen och skapar bättre förutsättningar för konstnärer och kreatörer att bygga upp och utveckla sina verksamheter.
  6. Innovativa lösningar skapas inom kompositklustret SWE-CIC. Som den bom och bygel i fiberkomposit som Hitachi ABB, Composite Service och RISE utvecklat för Huddig – som gör det möjligt att jobba med underhåll av elledningar under drift. Ett gott exempel på värdet av gemensam innovation. Piteå Science Parks uppdrag är att facilitera kompositklustret och skapa bra förutsättningar för innovation och affärsutveckling.
  7. Studio Acusticum fortsätter leverera kultur till länet, genom snabb omställning till digitala sändningar. Vårens föreställningar har haft cirka 500 000 visningar via Facebook och cirka 80 000 visningar via Vimeo/live@acusticum. Vi är också stolta över att ha knutit nya typer av intäktskällor till sändningarna, för att kunna stötta artister, tekniker och andra som jobbar inom kulturen och bidra till att hålla kulturen levande, nu och i framtiden. Ett exempel är konserten med Samuel Ljungblahd som hade 700 betalande publikdeltagare online.
  8. Flera av Go Business entreprenörer har prisats under året. Några har slagit försäljningsrekord och uppmärksammats i media. Flera har lyckats ställa om sina verksamheter och ta fram nya erbjudanden som nått ut bra på marknaden. Många av deltagarna i Go Business program har haft ett riktigt bra år trots rådande pandemi.
  9. Fyra av Piteå Science Parks affärsutvecklare har certifierat sig inom systematiskt innovationsarbete. Det här året har mer än någonsin visat hur viktigt det är att kunna ställa om, tänka nytt och utvecklas för att komma framåt. För att ytterligare kunna coacha andra i innovation, ta fram nya metoder och leda innovationsarbete inom organisationer har våra medarbetare Greta Wimander, Anna Marklund, Ulf Westerberg och Anna Mård certifierat sig som innovationsledare.
  10. Digitala Forskarfredag gav gymnasieelever möjlighet att prata demokrati med talmannen. För tredje året i rad arrangerade Piteå Science Park Forskarfredag i Piteå – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival – denna gång helt digitalt. Vi gav gymnasieelever möjlighet att prata demokrati med riksdagens talman, att träffa forskningsinstitut och universitet och att testa nya sätt att uppleva smaker och dofter på. Vi ledde även ett panelsamtal på temat ”Vem ska rädda världen? Klimatsmarta lösningar från Piteå” (video).

Fotograf: Anders Westergren.