Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

23 May 2023, kl. 12:00

Lunchföreläsning – kontinuerlig tillståndskontroll av tryckkärl för vätgaslagring, kan ultraljud vara lösningen?

Välkommen på en lunchföreläsning med Johan Carlson, professor i Signalbehandling, Luleå tekniska universitet.  Både vid transport och lagring av vätgas i tryckkärl är behållarnas strukturella integritet av yttersta vikt. Vätgasmolekylen är, trots sin litenhet, en aggressiv liten rackare som har en förmåga att tränga sig in i minsta lilla spricka i en metall. Detta kan i sin tur leda till vätgasförsprödning, en process som snabbt kan leda till att behållaren spricker.

Lunchföreläsning – Kontinuerlig tillståndskontroll av tryckkärl för vätgaslagring – kan ultraljud vara lösningen?

Välkommen på en lunchföreläsning med Johan Carlson, professor i Signalbehandling, Luleå tekniska universitet.

Både vid transport och lagring av vätgas i tryckkärl är behållarnas strukturella integritet av yttersta vikt. Vätgasmolekylen är, trots sin litenhet, en aggressiv liten rackare som har en förmåga att tränga sig in i minsta lilla spricka i en metall. Detta kan i sin tur leda till vätgasförsprödning, en process som snabbt kan leda till att behållaren spricker.

Det pågår intensiv forskning och utveckling kring material och fogningstekniker för att klara de krav som ställs, men förutom detta behövs metoder för att övervaka tillståndet hos vätgasbehållare av olika slag. Det finns behov av att kunna inspektera behållarna i samband med att de tas i drift, men det finns även behov av att kunna övervaka dem under dess livscykel.

I ett nystartat projekt studerar nu hur man med ultraljud på ett oförstörande sätt kan inspektera svetsfogar till tryckkärl och hur man kan övervaka förändringar i fogarna över tid, detta kommer Johan Carlsson att berätta mer om på föreläsningen, så se till att anmäla dig!

Lunchföreläsningen är ett samarbete mellan CH2ESS vid Luleå tekniska universitet och LTU Business, Arctic Business, Piteå Science Park och Skellefteå Science City.

Lunchföreläsning med Johan Carlsson

LTU Business

Från

Till

Plats

Ljusgården, Aurorum 1C Luleå

Fler liknande evenemang

Visa allt aktuellt
Visa allt aktuellt

Lunchföreläsning med Johan Carlsson

LTU Business

Från

Till

Plats

Ljusgården, Aurorum 1C Luleå

Fler liknande evenemang

Visa allt aktuellt
Visa allt aktuellt