Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

14 november 2022, Nyheter

Melker of Sweden lanserar banbrytande havskajak av biobaserad lättviktskomposit med stöd av SWE-CIC

Melker of Sweden startade 2015 och är ett svenskt varumärke inom vattensport som de senaste åren tagit platsen som det mest framstående företaget inom vattensport, med stort fokus på design, hållbarhet och innovation. Företaget var först i världen med att 3D-printa en kajak i ett stycke med helt återvinningsbara och biobaserade material.

Nu tar företaget nästa steg och lanserar den första havskajaken i full storlek byggd av biobaserad lättviktskomposit. Kajaken kommer ut på marknaden redan under 2023 och prototypen är utvecklad och tillverkad i Piteå.

Melker of Sweden lanserar banbrytande havskajak av biobaserad lättviktskomposit med stöd av SWE-CIC

Melker of Sweden startade 2015 och är ett svenskt varumärke inom vattensport som de senaste åren tagit platsen som det mest framstående företaget inom vattensport, med stort fokus på design, hållbarhet och innovation. Företaget var först i världen med att 3D-printa en kajak i ett stycke med helt återvinningsbara och biobaserade material. Nu tar företaget nästa steg och lanserar den första havskajaken i full storlek byggd av biobaserad lättviktskomposit. Kajaken kommer ut på marknaden redan under 2023 och prototypen är utvecklad och tillverkad i Piteå.

– För tre veckor sedan visade vi upp den första prototypen på en branschmässa i Lyon och den fick ett riktigt bra mottagande. Första steget är att under nästa år lansera vår storsäljare Melker Rödlöga i det nya biobaserade lättviktsmaterialet och sedan planerar vi att lansera fler modeller löpande, säger vd:n och grundaren Pelle Stafshede.

Sedan starten av Melker of Sweden har Pelle Stafshede haft visionen att kunna tillverka världens vackraste, helt biobaserade och cirkulära havskajaker – utan att göra avkall på funktion, kvalitet och vikt.

– Utmaningen har varit att hitta en samarbetspartner som kunde hjälpa oss att realisera idén. Men via RISE fick jag kontakt med Ulf Westerberg på Piteå Science Park och han bjöd upp mig till Piteå för att träffa företagen på plats och ta del av möjligheterna som finns kring kompositklustret SWE-CIC och deras testbädd.

Under våren har Melker of Sweden tillsammans med RISE och Composite Service, med stöd av ytterligare SWE-CIC-medlemmar, utvecklat en biobaserad havskajak. Konceptstudien finansierades av en innovationscheck från Vinnova som Piteå Science Park förmedlat. Den nya havskajaken är tillverkad i en sandwichkonstruktion med kork som kärnmaterial och linfiber på båda sidorna, samt en biobaserad epoxy gjord av bland annat skal från cashewnötter.

– Väldigt kul att Pelle med kollegor ville komma upp till SWE-CICs innovationsmiljö för att utveckla nästa generations kajaker, som dels bygger på hållbarare material, men även tillverkas med en modern produktionsprocess i form av vacuuminjicering. Det har varit ett väldigt kompetent team som tagit detta från hypotes till ett färdigt koncept.

Melker of Swedens ambition har sedan start varit att ha produktionen i Sverige och nu är det på god väg att realiseras.

– Vi tittar nu på att sätta upp en egen produktion i Piteå kring kompositklustret SWE-CIC. Det känns som ett riktigt bra val att göra det i Piteå, då det finns en samlad unik kompetens inom forskning, utveckling och produktion, säger Pelle Stafshede.

 

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2022-10-05

Podcomp börjar leverera skidstavar till Kang

Podcomp levererar snart den första omgången av skidstavar tillverkade i huvudsakligen biobaserat material till Kang.

2022-08-30

Stort intresse för hållbara kompositmaterial

Nu när första halvåret för Piteås nya testbädd summeras visar resultatet att det har gått långt över förväntan.

2024-05-29

Lunchföreläsning: Hållbara drivmedel i norr och kopplingen till det framtida energisystemet i Norrbotten

Energisystemets omställning för att möta den gröna industrialiseringens behov är en brinnande fråga. Tillgången till energi påverkar förutsättningarna för befintliga och kommande etableringar och det påverkar hela energiområdet – pr…

Visa allt aktuellt