Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

01 juni 2021, Nyheter

Uppföljning med vår praktikant Inès från Umeå Universitet!

Uppföljning med vår praktikant Inès från Umeå Universitet!

Nu har större delen av Inès 10-veckors praktik hos oss på Piteå Science Park, innovationsarenan, passerat och vi närmar oss sluttampen. Vi vill därför passa på att höra hur dessa veckor har varit och sett ut!

Berätta lite, hur har en vanlig dag på praktiken sett ut?

Praktiken har varit en blandning mellan distansarbete och kontorsarbete där jag mestadels har varit på plats på kontoret tillsammans med min handledare Greta. Ett nära samarbete trots 10 meter distans haha! Morgonen har oftast bestått av ett morgonmöte för att sedan grotta ned mig i mitt projekt som jag har arbetet med. Emellanåt har jag tagit del möten och föreläsningar med tillhörande workshops eller lyssnat på intressanta personer och historier på meet-ups. En kaffekopp med gott sällskap har då och då förtärts!

Vad har du fått göra under din praktik?

Oj, svårt att sammanfatta så många veckor men jag har i stora drag drivit ett eget projekt och utvecklat ett praktik-koncept. Jag har främst utforskat behov, åsikter och utmaningar hos företag och studenter genom bland annat intervjuer och undersökningar. Jag har fått utmana mig själv i att vara innovativ och bland annat hållit i en workshop tillsammans med arbetskollegor såväl som att hålla i mer eller mindre större presentationer. Jag har även fått hjälpa till i arbetet med den nya webbsidan som lanseras inom kort, bland annat genom att skriva bild- och projektbeskrivningar. I övrigt har jag blivit otroligt involverad i verksamheten genom möten och tagit del av det dagliga arbetet- vilket har varit otroligt intressant och lärorikt!

Och praktikerbjudandet, hur har det gått och vad har ni kommit fram till?

Superbra! Utifrån identifierade behov hos företag och studenter har vi landat i att erbjuda ett koncept, en så kallad ”alternativ praktik”. Praktikerbjudandet utgår från att studenterna gör sin praktik hos oss men får under praktikperioden vara hos minst flera företag utifrån deras intressen och utbildning och beroende på praktikens längd. Vi på Piteå Science Park erbjuder handledning, hjälp med att hitta boende och en uppgiftsbank på plats, som är under arbete! Praktiken innebär att studenten får möjlighet att lära känna fler och få in insikt i fler företag och därigenom skapa sig ett bredare kontaktnät. Vi ser till att studenterna är sysselsatta med roliga och givande uppgifter med hjälp av vår uppgiftsbank samtidigt som vi avlastar företagen avseende deras utmaningar.

Varför tror du att ett sådant praktikerbjudande behövs?

Inte minst vet jag att studenter ofta hamnar på praktikplatser som inte alltid uppnår sitt tänka syfte. Företagen lider ofta av tidsbrist och har svårt att förse studenterna med lärorika uppgifter genom hela praktiken. Studenter vet oftast vilket område de vill praktisera inom men upplever svårigheter i att välja ett företag att praktisera på. Mycket av en praktik handlar om att få insyn i verksamheter och att skapa sig ett kontaktnät och därför vill vi öppna upp och ge studenter möjligheten att få träffa fler företag. Kompetensförsörjningen är förstås viktig och avgörande för Piteås utveckling och det är därför av intresse att ha ett nära samarbete med akademi och studenter. Det är vanligt förekommande att studenter gör sin praktik i storstäder och missar därför vad som finns och görs på de mindre orterna. Jag tror därför att det är viktigt att ge studenter möjlighet att få utforska någonting annorlunda. Piteå är en fantastisk stad med ett levande och växande näringsliv och det ska vi bli bättre på att utnyttja och visa upp!

Vad tar du med dig för insikter från Piteå Science Park?

Först och främst hur och vad en Science Park gör och vilket enormt värde det skapar för en stad och dess näringslivsutveckling. Jag ska vara helt ärlig och erkänna att det tog någon vecka eller tre att skapa mig en förståelse för de olika verksamhetsområdena och de olika projekt och kluster som Piteå Science Park driver. Jag har fått en helt annan bild och förståelse för Piteås och regionens näringsliv och allt som faktiskt händer här. En lärdom och insikt jag bär vidare med mig är betydelsen och vikten av nätverkande, på alla samhällsnivåer, och att om vi i stället hjälper varandra blir utfallet alltid bättre. Genom att utbyta perspektiv, kunskap och expertis kan vi helt klart uppnå ett högre värdeskapande!

För att avsluta, vad ser du mest fram emot i sommar?

En varm och rolig sommar med mycket bad! Men framför allt att denna pandemi försvinner sakta men säkert når ett slut och att kunna umgås som vanligt med nära och kära. Det tror jag att vi alla längtar efter!

Jag vill passa på att tacka alla på Piteå Science Park för dessa fina veckor och ett extra stort tack till min handledare Greta Wimander!

 

Vill du utveckla en idé eller växa med ditt företag?

Vi hjälper dig som vill växa. Gärna tillsammans med andra. Hos oss möts olika perspektiv och kompetenser för att generera nya idéer, lösningar och upplevelser som ska göra Piteå och norra Sverige starkare och intressantare.

Mer om våra erbjudanden

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt