Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

13 mars 2023, Nyheter

Samarbete med Strömbackaskolan främjar framtidens kompetens inom fiberkomposit

Genom ett samarbete med teknikprogrammet på Strömbackaskolan vill Piteås industrier och forskare inom fiberkomposit säkra framtidens kompetensförsörjning. I fredags fick 14 elever testa på att arbeta med fiberkompositer på RISE forskningsanläggning i Öjebyn.

Samarbete med Strömbackaskolan främjar framtidens kompetens inom fiberkomposit

Genom ett samarbete med teknikprogrammet på Strömbackaskolan vill Piteås industrier och forskare inom fiberkomposit säkra framtidens kompetensförsörjning. I fredags fick 14 elever testa på att arbeta med fiberkompositer på RISE forskningsanläggning i Öjebyn.

Piteå utmärker sig för sin industri och sin forskning inom fiberkompositer, en teknologi som används i allt från flyg- och bilindustrin till sportutrustning och proteser. För att skapa intresse bland eleverna och bidra till att trygga framtidens industrikompetens har Piteå Science Park tillsammans med RISE och Piteås kompositindustri inlett ett samarbete med elever från teknikprogrammet på Strömbackaskolan. Under fredagen fick 14 elever chansen att besöka RISE forskningsinstitut för fiberkomposit i Öjebyn för att lära sig mer om materialet i en mer praktisk kontext.

– Det är roligt att få göra något praktiskt. Vi har hört mycket om kompositer men inte fått veta så mycket om själva tillverkningen, säger eleven Ina Larsson.

RISE är ett forskningsinstitut som arbetar för att sammankoppla forskning och industri i syfte att främja hållbar tillväxt. Kenneth Strand är projektledare på RISE i Öjebyn och ser flera fördelar i att samarbeta med Strömbackaskolan och dess elever.

– Det är bra att elever kan komma hit och att vi kan hjälpa till med utbildningen. Det är viktigt att få prova på att använda materialet. Vi vill lyfta upp arbetet med fiberkompositer som på grund av sin komplexitet kommer upp ganska sent i utbildningarna.

Elevernas lärare David Eknor gläds över samarbetet och framhåller vikten av att eleverna kan kombinera teoretisk utbildning med praktiska övningar och arbetsplatsförlagda besök.

– Det är jättebra att eleverna får testa på att jobba praktiskt med ett så komplext material som fiberkomposit. Det är viktigt att få se syftet med varför vi räknar på olika saker. Annars kan man lätt glömma bort meningen med all teori. Att kunna besöka ett ställe som RISE är unikt, de kan anpassa besöket så att det blir intressant och relevant för våra elever, säger läraren David Eknor, som får medhåll av eleven Leo Pettersson.

– Vi har fått mycket föreläsningar om detta men har aldrig fått se hur man arbetar med fiberkomposit på plats. Det blir verkligare när man får besöka en sådan här anläggning och själv testa på att arbeta med materialet, säger han.

Under fredagens besök fick eleverna också besöka det närliggande bolaget Composite Service i Öjebyn, där de fick se hur företagen praktiskt jobbar med materialet.

– Det är jätteintressant att få se de stora maskinerna de använder. Det är den senaste tekniken och de gör stora projekt åt stora bilföretag, säger Lukas Berglund, 18-årig elev på Strömbackaskolans teknikprogram.

För att öka samverkan inom industrin och mellan industri och forskning bildades klustret SWE-CIC, ett samarbete mellan Piteå Science Park, RISE, LTU, fiberkompositbolagen i Piteå samt PTC i Kåge och Gestamp i Luleå. Ulf Westerberg på Piteå Science Park säger att den miljö som uppstått är unik.

– Koncentrationen av företag som jobbar med fiberkomposit i Piteå är unik för hela Sverige. Kombinationen av forskningsinstitut, företagen och samarbeten där emellan finns ingen annanstans. Piteå är ett Mecca för fiberkomposit, säger han.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2022-08-30

Stort intresse för hållbara kompositmaterial

Nu när första halvåret för Piteås nya testbädd summeras visar resultatet att det har gått långt över förväntan.

2022-10-05

Podcomp börjar leverera skidstavar till Kang

Podcomp levererar snart den första omgången av skidstavar tillverkade i huvudsakligen biobaserat material till Kang.

2022-11-14

Lanserar banbrytande havskajak av biobaserad lättviktskomposit med stöd av SWE-CIC

Melker of Sweden lanserar den första havskajaken i full storlek byggd av biobaserad lättviktskomposit. Prototypen är utvecklad och tillverkad i Piteå.

Visa allt aktuellt