Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

20 december 2021, Nyheter

Tio riktigt goda nyheter från året som gått

Nu när vi går mot nytt år, sammanfattar vi på Piteå Science Park år 2021 – och lyfter 10 riktigt goda nyheter som hjälper oss att ytterligare accelerera regional hållbar utveckling, stärka svensk innovationskraft och göra det möjligt för företag att växa tillsammans.

Solvåg, Piteås världsunika forskningsanläggning

Tio riktigt goda nyheter från året som gått

Nu när vi går mot nytt år, sammanfattar vi på Piteå Science Park år 2021 – och lyfter riktigt 10 goda nyheter som hjälper oss att ytterligare accelerera regional hållbar utveckling, stärka svensk innovationskraft och göra det möjligt för företag att växa tillsammans.

Tio riktigt goda nyheter från året som gått

1.     Nu finns Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning i Piteå. Här utvecklas just nu framtidens hållbara material inom bland annat fordonsindustrin.

2.     Studio Acusticum har tack vare sina digitala sändningar nått en mångdubbelt större publik än tidigare år. Dessutom fortsätter Studio Acusticum att satsa på hybridevenemang för att göra kulturen tillgänglig för fler.

3.     Företagen som deltar i Go Business tredubblar sin omsättning på tre år visar en färsk undersökning.

4.     Just nu finns ett rekordstort intresse för att investera i solel. I år kommer ny solenergi med en effekt motsvarande en kärnkraftsreaktor att installeras i Sverige, bedömer branschföreningen Svensk Solenergi. Piteå Science Park har genom projektet Arctic Solar bidragit till 80 000 kwh installerad solel hos företag.

5.     Byråmarknaden i norr glöder när industrin investerar och bolagen som deltar i Creative North växer och en del av bolagen har mer än 20 vakanta tjänster.

6.     Piteå Science Park har genom projektet Intersective Innovation tagit fram ett digitalt analysverktyg som ger företag koll på sina förutsättningar för att lyckas med innovation.

7.     Tillsammans med bland annat Lundqvist Trävaru har Piteå Science Park möjliggjort ett digitalt verktyg som ska göra det enklare för konsumenter att välja solel på sitt hus- eller garagetak. Det digitala verktyget kan både beräkna kostnaden för taket och mäta effekten som solpanelerna skapar.

8.     Piteå Science Park har fått uppdraget att koordinera Piteå kommuns samverkan med universiteten och andra utbildningsaktörer. Tillsammans arbetar vi strategiskt för att utveckla och stärka Campus Piteå och på lång sikt för att locka fler utbildningar och forskningsområden till Piteå.

9.     TreePower är ett projekt som ska skapa förutsättningar för en storskalig inhemsk produktion av bioflygbränsle baserat på rester från skogen. Målet är att bidra till ett hållbart flyg, ökad sysselsättning och tillväxt i Norrbotten. Projektet drivs tillsammans med Luleå Business Region och Luleå tekniska universitet.

10.  Arctic Game Lab är norra Europas snabbast växande spelkluster, De senaste tre åren har det skapats 30 procent fler bolag och anställts 241 personer i spelbranschen i Norrbotten och Västerbotten. Det har också startats 14 eftergymnasiala utbildningar utspridda inom olika yrkeskategorier på högskola, folkhögskola och yrkeshögskola med sammanlagt 600 studenter varav en av utbildningarna är musik- och ljudskapande för spel på Framnäs Folkhögskola i Piteå.

Visste du att…

Piteå Science Parks verksamhet är projektfinansierad. Vi växlar upp medfinansieringen som vi får från Piteå kommun 18 gånger – från 1,3 miljoner kronor till 23,3 miljoner kronor.

Fotograf: Anders Westergren

Fler riktigt goda nyheter från året som gått

Visa allt aktuellt

2021-09-02

Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning – finns nu i Piteå

RISE nya testbädd för hållbar komposittillverkning är unik i sitt slag och en viktig komponent i industrins omställning.

2021-10-13

Studio Acusticum satsar stort på hybridevenemang

I veckan offentliggör Studio Acusticum sin fortsatta satsning på hybridevenemang som innebär att utvalda konserter och föreställningar kommer att erbjudas både live på plats och digitalt via konserthusets webbplats.

2021-12-07

En svensk jul livesänds till miljonpublik

I år kommer svensk julmusik med norrbottnisk prägel från Studio Acusticum att spridas till miljontals förväntansfulla lyssnare världen runt.

Visa allt aktuellt

2021-12-13

Yrgo och Campus Piteå utökar sitt samarbete

Yrgo och Campus Piteå utökar sitt samarbete. Yrgo ska utöka sina studieplatser i Piteå och erbjuda fler utbildningar i framtiden.

2021-09-21

Piteå Science Park rekryterar

Piteå Science Park växer och anställer Karin Leksell som innovationsledare. Karin

2021-09-06

Rekordstort intresse för att delta i Go Business inkubatorprogram

Förra veckan stängdes ansökan till höstens upplaga av Go Business inkubatorprogram och verksamhetschefen Andreas Eklund konstaterar att de har fått in fler ansökningar än någonsin.

2021-06-16

Kraftsamlar för att stärka Campus Piteå

Nu kraftsamlar Piteå kommun tillsammans med kommunföretagen för att stärka Campus Piteå. En viktig del i satsningen är att man tillsätter en tjänst som campusutvecklare.

2021-12-01

Spelbranschen växer i rekordfart

Nyligen lanserades årets Spelutvecklarindex som ges ut av Dataspelsbranschen. Den innehöll massor av intressanta saker om en bransch som fortfarande växer i rekordfart.

2021-06-10

Nytt analysverktyg skapar förutsättningar för innovation

Ett digitalt analysverktyg som snabbt ger företag koll på sina förutsättningar att lyckas med innovation. Det lanseras idag av projektet Intersective Innovation.